‘Van schets tot bouw: we doen alles in eigen beheer’ 
25 oktober 2016
Het Laarzenpad 
3 november 2016

Het park

Van avontuurlijke leerzones tot een hardloop- en skeelerparcours: ‘Het park wordt een echte plek om te ravotten en ontspannen,’ vertelt Thomas Janssen, landschapsarchitect in Geerpark.

Toekomstige invulling van het park
Het park is circa 415 bij 130 meter groot. Betrokken (toekomstige) bewoners hebben meegedacht over de invulling. Deze ideeën, wensen en behoeften zijn in het plan vertaald.

  • Verschillende soorten paden, een voetgangers-, rolstoel-, skeeler- en blotevoetenpad, doorkruisen het park dat in verschillende ‘compartimenten’ is opgedeeld.
  • De ruimtes worden niet meteen ingericht met allerlei ‘meubilair’. In de loop der jaren zal blijken waar het meeste behoefte aan is.
  • Vanwege de sociale veiligheid komen er geen afscheidingen met heggetjes in het park, maar bomen waar je onderdoor kijkt.
  • De centrale ontmoetingsplek in het park is de Buurtheuvel met uitkijktoren.

Een klaslokaal op de heuvel
Op de buurtheuvel wordt een klaslokaal gevestigd waar kinderen les krijgen in de buitenlucht. Scala, de organisatie achter een aantal basisscholen in de gemeente Heusden, heeft vergevorderde plannen voor buitenonderwijs in het groene hart. De invulling hiervan wordt nog nader bepaald. Lees hier meer over in het artikel van Brabants Dagblad: “Geerpark ideaal voor onderwijs”

Uniek watersysteem 
Het watersysteem in het park is een van de meest vooruitstrevende in Nederland. De natuurlijke “machine” houdt regenwater uit heel Vlijmen vast, voert het af of pompt het via de waterslinger rondt.

Per fase ontwikkelen
Het park is eigenlijk nooit af en is letterlijk proeftuin waar je fruit kunt plukken en waar ruimte is voor steeds nieuwe elementen. De aanplanting van het park start op 14 maart (helaas kon de start op 7 maart niet doorgaan). Voor de aanplanting is een beplantingsplan opgesteld waarin je direct kan zien hoe de bomen eruitzien. Het park wordt in fases gerealiseerd en ook bij de verdere invulling van het park blijven we de bewoners betrekken.