In het centrale park staan veel verschillende en vooral ook bijzondere fruitbomen. In de afgelopen winter zijn ze gesnoeid door onze vrijwilligers van de Groenbrigade volgens de richtlijnen van ‘Het Brabants Landschap’. Ook zijn alle silhouetten van de bomen op de foto gezet om hun groei de komende jaren te kunnen volgen.
In april heeft er een uitbundige bloei plaatsgevonden waardoor er in het najaar een mooie oogst verwacht mag worden. Twee voorbeelden:
Hiernaast zie je bijvoorbeeld de knolpeer in volle bloei. Prachtig, overvol getooid met witte bloesem. De vrucht van de knolpeer heeft geen karakteristieke ‘peervorm’ maar is bolvormig, zoals een appel. De knolpeer is een zeer oud ras. We vinden al beschrijvingen in geschriften uit 1758!
Hier de roze bloesem van één van ‘onze’ appelrassen, in dit geval de ‘Zure Kroon’. Ook al zo’n heel oud ras. Dit ras kwam vroeger vooral voor in Groningen. Bijzonder is dat deze geen andere bomen nodig heeft, maar zichzelf kan bestuiven, het is dan ook een goede drachtplant voor bijen. De appeltjes zijn straks maar klein. Een ronde iets afgeplatte appel, geelgroen rood gemarmerd met een zoete smaak.
En nu maar hopen dat in september en oktober er veel fruit in de boomgaard is te zien.
.