Ruimte voor avontuur en educatie in het park! - Geerpark
Bekijk hier de verhalen van Steven en Nienke
25 april 2018
Bekijk het filmpje over het groenonderhoud van Geerpark
12 juli 2018

Ruimte voor avontuur en educatie in het park!

Op woensdag 4 juli organiseerde team Geerpark een bewonersbijeenkomst over de inrichting van het park. In het ontwerp heeft de hoge zandheuvel plaatsgemaakt voor een aantal lagere heuvels. Deze vormen straks een natuurlijke scheiding tussen het natte en droge deel in het park. Ook komen er verschillende routes; een avontuurlijke route (blotevoetenpad), een natuurlijke route (struinpad en knuppelpad) en een sportieve route waar je bijvoorbeeld kunt skeeleren. De eerste grondwerkzaamheden zijn begonnen. Bekijk hieronder het filmpje met meer uitleg hierover.

 

De inrichting van het park (klik hier voor het plan) is ontstaan in samenwerking met bewoners en landschapsarchitect Thomas Janssen. Met dit ontwerp ontstaat een ruimtelijk en gebruiksvriendelijk park: ‘Hiervoor deelde de berg in het midden van het gebied het park in twee helften, waardoor er geen eenheid was. Nu zorgen de verspreid gelegen lagere hellingen ervoor dat het park niet in een keer is te overzien, maar wel uitnodigen om verder te kijken. Want achter elke heuvel valt iets te ontdekken: de waterslinger, de uitkijktoren, het ooievaarsnest bij het educatief centrum.’

Buitenspelen en ontdekken
Met het park zet Geerpark in op een natuurlijke omgeving waar kinderen avonturen kunnen beleven. Het team vertelt over de definitieve tekeningen: ‘Je kunt er struinen over het blotevoeten- of houten knuppelpad of door het hoge gras. Een rondje skeeleren of jeu-de-boulen. Appels en peren plukken in de boomgaard. Zomers rennen over de bloeiende heuvels, en in de winter sleetje rijden. Het wordt een park waar kinderen weer ontdekken hoe leuk het is om in de natuur te spelen en de seizoenen te ervaren.’

Ontmoeten en leren in paviljoen
Alle wandel- en skeelerpaden in het park komen straks uit bij het paviljoen. Hier wil Geerpark in samenwerking met basisscholen in de buurt educatieve activiteiten organiseren.

Enthousiaste reacties
De reacties op het gepresenteerde plan zijn positief. “De combinatie van natuur en wonen, die vind ik echt geweldig”, zegt François Goedhart. Carin Dekkers reageert: “het is in één woord ‘geweldig’!” Raymond in t Veen valt bij: “Mooi plan! Met verrassend veel variatie in groen en ruimte voor kleine en grote kinderen. Het past mooi in zo’n groene wijk!”

Aandacht voor biodiversiteit
Aan de noordzijde van de heuvels ligt het natte en drassige deel met de waterslinger. Ook hier houdt het inrichtingsplan rekening met de natuur. De oevers lopen geleidelijk af in het water zodat vissen er hun eieren kunnen afzetten. En tussen de natuurlijke begroeiing kunnen vogels schuilen.