Het Laarzenpad 
3 november 2016
Filosofie en duurzame ontwikkeling
31 januari 2017

‘Je vindt het mooi of niet. Een tussenweg is er niet.’

Een huis van glas en staal. Ruben (40), Linda (34), Bob (4), Eva (2) en baby Guus (5 maanden) wonen sinds november in hun superstrakke duurzame huis aan de Mortelweg.

Zelfbouwen volgens eigen smaak
Ruben: ‘Een uniek huis zochten we, dat écht bij ons past. Oud of nieuw maakte niet uit. We hebben naar bestaande boerderijen gekeken met rietgedekte daken en naar heel moderne huizen. Maar onze smaak zat er niet tussen. Daarom zijn we zelf gaan bouwen. Alleen dan kun je ontwerpen en indelen naar eigen wens.’

Je ziet hoe het huis is gebouwd
‘Deze loftwoning vonden we in de Nationale Architectuurgids. Echt een huis naar onze smaak. Industrieel, duurzaam en onderhoudsarm. Vooral de hoge binnenruimte van 7,5 meter met vide sprak ons aan. Net als het vele glas. Het mooie is dat je ziet hoe het huis is gebouwd, met stalen balken, schroeven en bouten. Ook de betonnen platen in het plafond van de woonkamer zijn zichtbaar. Alles is superstrak. Je vindt het mooi of niet. Een tussenweg is er niet.’

Binnen merk je niets van de kou
‘Het huis is duurzaam gebouwd van glas en staal. De 20 cm dikke binnenwanden met isolatiemateriaal zijn in de fabriek gemaakt en op locatie in elkaar gezet. De buitengevel is afgedekt met antracietkleurige sinusplaten van staal. De ramen zijn van 3-dubbelglas: zo verdwijnt er geen warmte naar buiten en merk je binnen niets van de kou. Beneden en boven ligt vloerverwarming, verwarmd door een warmtepomp met buitenunit. En op het dak liggen 12 zonnepanelen geïntegreerd in het staal.’

Perfecte kavel voor ons huis
‘We zochten een mooie kavel voor onze loftwoning, in de omgeving van Den Bosch. Het werd dus Geerpark in Vlijmen waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Hier kun je welstandsvrij bouwen. Werk en opa’s en oma’s zijn dichtbij. Het ligt heel gunstig ten opzichte van Den Bosch en uitvalswegen. En het is een nieuwe wijk met veel speelvriendjes in de buurt en de Drunense duinen in de buurt om te wandelen. Ideaal.’

Meeste werk in voortraject
‘Lofthome, zo heet het concept, op maat gemaakt voor de klant. Alleen het materiaalgebruik staat vast. Het meeste werk zat in het voortraject; het definitieve ontwerp kiezen, de keuken en vloer. De grootste uitdaging voor de architect was de 4 slaapkamers intekenen. Toen eenmaal alles was besloten en afgestemd, kon de aannemer zijn offerte opmaken en aan de slag.’

In 10 weken tijd gebouwd
‘Vanaf het moment dat we ons huis hadden uitgezocht, ging de bouw in sneltreinvaart. Vlak voor de bouwvak is de fundering gestort en zette de aannemer het stalen geraamte neer. Meteen na de bouwvak begon de aannemer met bouwen en was het huis binnen 10 weken klaar. Na de oplevering hebben we in 2 weken tijd de keuken laten plaatsen, de muren witgeschilderd en de vloeren gelegd. 26 november zijn we verhuisd.’

Zomers lekker naar buiten
‘De afgelopen periode was zwaar door de zorg om onze pasgeboren zoon. Door ernstige nierschade lag hij veel in het ziekenhuis. Gelukkig gaat het nu goed met hem. We kijken daarom enorm uit naar de zomer. Als de glazen deuren open kunnen, we kunnen barbecueën en de kinderen buiten spelen in het gras. Lekker naar buiten, bij en rond het huis.’

Lofthome is een samenwerkingsvorm van FutureHomeConcepts met Hardeman Systeembouw en BKVV architecten. De samenwerking is genomineerd met de Co-Creation Award 2013.