Filosofie en duurzame ontwikkeling - Geerpark
‘Je vindt het mooi of niet. Een tussenweg is er niet.’
15 december 2016
Wijkregisseur Astrid Pieters
7 maart 2017

Filosofie en duurzame ontwikkeling

Filosofie

Geerpark is geen gewone woonwijk. Duurzaamheid komt in Geerpark op allerlei fronten terug. Het zit echt in het DNA. We laten op diverse plekken bewust de natuur meer zijn gang gaan. Hoog gras in de bermen of onkruid tussen de tegels: het mag. En kijk eens naar de picknickbanken die zijn gemaakt van bomen die uit Geerpark komen.

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste uitgangspunten van Geerpark:

  • In Geerpark laten we de natuur wat meer zijn gang gaan. Gras ligt er bijvoorbeeld niet bij als een strak biljartlaken, onkruid tussen de tegels: het mag. Sommige paden zijn zelfs helemaal onverhard. De beplanting is wat ruiger. En je wordt omringd door ontelbaar veel fruitbomen. Hiermee krijgt Geerpark een groen en stoer karakter. Om de biodiversiteit in Geerpark te behouden, worden bermen en sloten normaal gesproken één keer per jaar gemaaid. De gemeente houdt wel in de gaten of dit vaker nodig is. Voor meer informatie over het maaibeleid klik hier.
  • Geerpark valt binnen de bebouwde kom. Voor de bewoners van Geerpark betekent dit onder andere dat de verkeersregels die binnen de bebouwde kom gelden moeten worden nageleefd, zoals het 30 k/m per uur rijden, aanlijnen van honden, het opruimen van hondenpoep en grote voertuigen (langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter) mag je er niet parkeren.Parkeren van auto’s moet in de parkeervakken van de zogenaamde parkeerkoffers.
  • In Geerpark is de wijk afgekoppeld van het riool. Dit betekent dat het schone regenwater wordt gescheiden van het afvalwater (riool). Hierdoor worden regenbuien beter verwerkten opgevangen. Om ervoor te zorgen dat het regenwater schoon blijft is het belangrijk om geen auto’s op straat te wassen en geen kliko’s uit te spoelen in de straatkolken.
  • Om van Geerpark een mooie duurzame en leefbare wijk te maken en te houden, werken gemeente Heusden en Wooncorporatie Woonveste samen met veel partijen. Iedere partij heeft zijn eigen belangrijke rol. Lees hier meer over. Bij Buurt Bestuurt Geerpark werken bewoners samen met gemeente, politie en andere professionals aan een veilige, schone en leefbare wijk. Buurt Bestuurt streeft er naar dat de bewoners van Geerpark zich verantwoordelijk voelen voor elkaar en hun eigen wijk. Zo zijn ze betrokken bij activiteiten en hebben invloed op hun eigen buurt.

Kijk voor meer handige weetjes over Geerpark op de site van Buurt Bestuurt.

Duurzame ontwikkeling

Landschapsarchitect Thomas Jansen en stedenbouwkundige Jeroen Goes laten in deze presentatie meer zien over de ontwikkeling van deze duurzame wijk. Onder andere over: de organische ontwikkeling, de natuur, de waterslinger en de aandacht die eraan besteed wordt. Dit zijn belangrijke redenen voor mensen om voor Geerpark te kiezen.